Online het koopcontract van je droomhuis ondertekenen, vanuit huis aangetekend je digitale poststukken versturen of als bedrijf een digitaal waarmerk in een document plaatsen. Dit zijn drie voorbeelden van vertrouwensdiensten die vallen onder het toezicht van Agentschap Telecom. Vertrouwensdiensten zijn diensten die het vertrouwen in online transacties bij bedrijven en consumenten vergroten. Door gebruik te maken van een gekwalificeerde vertrouwensdienst kun je erop vertrouwen dat een transactie veilig en in alle Europese Lidstaten rechtsgeldig is.

Met elkaar kopen we steeds meer online en gaan we steeds vaker online een overeenkomst aan. Zo’n overeenkomst of contract kun je ondertekenen met een elektronische handtekening, de digitale variant van de handgeschreven handtekening. Een elektronische handtekening is gekoppeld aan persoonlijke elektronische gegevens, bijvoorbeeld aan een certificaat. Zo'n certificaat is een digitaal bestand dat geverifieerde persoonlijke gegevens bevat. Een gekwalificeerde handtekening is juridisch gelijk aan een gewone handtekening.

Toezicht op Vertrouwensdiensten

Het toezicht op deze diensten wordt geregeld in de Europese-verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS). Binnen deze verordening wordt een onderscheid gemaakt tussen gekwalificeerde en niet gekwalificeerde vertrouwensdiensten. Bedrijven die een gekwalificeerde vertrouwensdienst aanbieden, brengen een product op de markt die door alle Europese lidstaten als rechtsgeldig wordt erkend. Een koopcontract dat met een gekwalificeerde elektronische handtekening is ondertekend, biedt binnen de EU maximale rechtszekerheid.

Gekwalificeerd

Agentschap Telecom houdt vanaf (10 maart 2017) toezicht op alle (in Nederland gevestigde) bedrijven die vertrouwensdiensten aanbieden. We hebben er ongeveer dertig onder ETD en zeven onder eIDAS.  Het agentschap kan als toezichthouder het predicaat gekwalificeerd afgeven voor diensten die aan de gestelde organisatorische en technische voorwaarden in Europese wet -en regelgeving voldoen. Bedrijven die gekwalificeerde vertrouwensdiensten aanbieden staan op de Nederlandse vertrouwenslijst . Deze lijst is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen tussen marktdeelnemers. Consumenten, bedrijven, maar ook technische applicaties (die bij transacties worden gebruikt) kunnen door  het raadplegen van deze lijst zien of een vertrouwensdienst daadwerkelijk is gekwalificeerd.