WiFi in woonwijken kan beter

Flatgebouw

Het gebruik van WiFi in woonwijken en stadscentra in de 2,4 GHz band is zo hoog, dat meer dan de helft van de gebruikers problemen ondervindt.

De kwaliteit van de verbinding is daar slecht te noemen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Agentschap Telecom. Als meer gebruikers zouden overstappen op de 5 GHz WiFi-band, zou de kwaliteit van de verbinding aanzienlijk verbeteren.

Wie in een woonwijk op de mobiele telefoon een WiFi-netwerk zoekt, ziet vaak tientallen netwerken op zijn beeldscherm verschijnen. Die werken vrijwel allemaal in dezelfde 2,4 GHz-band. Al eerder signaleerde Agentschap Telecom dat die band vol loopt. Gevolg is dat al deze netwerken elkaar storen en het gebruik van WiFi steeds problematischer verloopt. Wie foto’s wil versturen, een film wil downloaden of gaat skypen, krijgt vaak òf een vertraagde verbinding, òf wordt onderbroken. Ook omdat er in elk huishouden van twee of meer personen tegenwoordig al snel een stuk of tien apparaten staan die in deze band werken. Denk aan draadloze printers, tablets, smart TV’s, smartphones, en afstandsbedieningen.

Het onderzoek

Agentschap Telecom heeft onderzoek laten doen naar het WiFi gebruik in woonwijken, winkelcentra en kantoorparken. Op meer dan 180 locaties in Nederland zijn proefopstellingen gebruikt om te meten hoeveel data er verstuurd kan worden over een Wifi-netwerk.  

Uit het onderzoek blijkt dat de verbinding verbetert wanneer overgeschakeld wordt naar de 5 GHz WiFi band. Dit kan door de instellingen van de WiFi router aan te passen, moderne dualband-routers kunnen op zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequenties werken. Als de router deze mogelijkheid niet heeft, kan een andere router geïnstalleerd worden. Voorwaarde is wel dat de draadloze apparaten  dit ook ondersteunen. Draadloze apparatuur die de laatste jaren op de markt is gebracht, kan vaak op beide WiFi-frequenties werken.

Uit het onderzoek is gebleken dat er ruim voldoende capaciteit beschikbaar is in de 5 GHz band. De bandbreedte is hier veel groter. Dat maakt een veel snellere verbinding mogelijk. Ook is de kans op verstoring van het WiFisignaal in deze band veel kleiner.

Internetsnelheid WiFi in de omgeving van woonflats

Internetsnelheid WiFi in de omgeving van woonflats
Internetsnelheid WiFi
Slecht35,71
Erg slecht21,43
Goed28,57
Erg goed14,29
Brontabel als csv (84 bytes)
Wifi-zone in de binnenstad