Lokale breedbandnetwerken voor bedrijven

Donker industrieterrein met verlichte gebouwen

Containers die worden gelost door zelfrijdende wagentjes, op afstand bestuurde kranen die schepen uitladen, de bagage-afhandeling op een luchthaven; de transport en de logistieke sector maakt de laatste jaren steeds meer  gebruik gemaakt van draadloze communicatie.

Om storingen in deze kritische bedrijfsprocessen te voorkomen, willen bedrijven het liefst gebruik maken van een ‘eigen’ lokaal netwerk. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat is verricht in opdracht van Agentschap Telecom.

Een betrouwbaar netwerk is essentieel voor de logistieke sector. Toch draaien veel van hun bedrijfskritische processen vaak nog op dezelfde frequentieband als WiFi doet. Het intensieve gebruik van deze band maakt dat de kans op storing niet denkbeeldig is. En dan staan automatische heftrucks en kranen plotseling stil…  En komen koffers niet of met grote vertraging  aan op de bagageband van het vliegveld…

Het mobiele netwerk zou eventueel gebruikt kunnen worden als “alternatief” voor de transport- en logistieksector maar biedt vaak niet de functionaliteiten die gewenst zijn. Bedrijven geven daarom  steeds vaker bij Agentschap Telecom aan dat ze behoefte hebben aan frequenties voor een eigen breedband netwerk.

Toch zijn er inmiddels meerdere oplossingen om storingen in de draadloze aansturing te voorkomen. Zo is het mogelijk om over te stappen naar de tweede WiFi band, de 5 GHz band. Voor deze band is geen vergunning nodig, en er is nog heel veel ruimte om draadloos processen aan te sturen. Een nog betrouwbaardere oplossing is het inrichten van een eigen privaat netwerk. Dan hebben bedrijven helemaal geen last meer van gebruikers die actief zijn op dezelfde frequentie. En aan snelheid hoeft niet te worden ingeboet: een dergelijk eigen netwerk kan gebruik maken van 4G! 

In Midden- en Zuid-Nederland is de 3,5 GHz band beschikbaar voor ‘private LTE’. Hiervoor is wel een vergunning van Agentschap Telecom nodig. Vergunning lokale breedbandnetwerken in de 3,5 GHz band

Bouwplaats

Agentschap Telecom verleent vergunningen in de 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie. In deze band is private LTE voor bedrijven mogelijk. Er is veel vraag naar frequentieruimte in deze band. In 2015 heeft Agentschap Telecom 34 vergunningen verstrekt. De vergunningen worden per opstelpunt verleend.

Geparkeerde robot auto's