Agentschap Telecom waarborgt de beschikbaarheid van moderne en betrouwbare telecommunicatie in en voor Nederland
In deze eerste digitale versie van de Staat van de Ether, het inhoudelijke jaarverslag van Agentschap Telecom, draait het om twee zaken.
In het eerste deel gaat het over de toegenomen behoefte aan snelheid en capaciteit en de consequenties daarvan voor de telecommunicatie-infrastructuur en –keten. Want in een wereld waarin telecommunicatie onmisbaar is geworden, waarin online de norm is en waarin internet steeds meer de spil is waar onze samenleving om draait, is die relatie evident. We noemen een aantal ontwikkelingen die hebben geleid tot de sterk toegenomen vraag naar snelheid en capaciteit. We beschrijven hoe operators omgaan met die tendens. En welke maatregelen zij nemen om aan te haken bij de groeiende vraag en te anticiperen op de toekomst. Want er is nu al sprake van schaarste in het spectrum. Hoe verhoudt de toenemende vraag zich tot dat gegeven? De maatschappij kan het zich bijvoorbeeld niet meer permitteren dat vergunde banden onvolledig gebruikt worden.
Met het toenemende belang van telecommunicatie, groeit ook de omvang en gelaagdheid van de telecommunicatieketen. Meer gebruikers, andere wensen en moderne technologieën brachten nieuwe producten, diensten en aanbieders. Het leidde ook tot de komst van een nieuwe partij in de keten. Het aanleggen of onderhouden van telecommunicatievoorzieningen blijkt vaak te complex en tijdrovend voor bedrijven.
Daarom besteden - met name - veel grote bedrijven deze taken uit aan derden. Van het programmeren van marifoons tot frequentieplanning voor omroepen en het aanleggen van LTE-netwerken. Dit uitbesteden ‘ontzorgt’ de vergunninghouder en biedt specialistische expertise waarover deze zelf vaak niet beschikt. Tegelijkertijd ligt er een risico in besloten. Want wat gebeurt er als er problemen ontstaan? Als er door fouten in aanleg of programmering verstoringen optreden op andere toepassingen… De vergunninghouder kan in zulke gevallen wellicht willen verwijzen naar de contractueel vastgelegde partij. En deze zal op zijn beurt misschien weer wijzen op het feit dat hij zijn opdracht feitelijk correct uitvoert, maar geen zicht had op de implicaties van zijn werk op ander frequentiegebruik.
In dit grijze gebied pakt Agentschap Telecom zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid: de vergunninghouder is hoe dan ook verantwoordelijk voor zijn frequentiegebruik en de naleving van de voorwaarden daarbij. En mochten daar misverstanden over bestaan, dan zullen we hem daarop aanspreken. Dat en meer staat centraal in het tweede deel van deze staat van de Ether.