Iedereen gebruikt het: telecommunicatie. Door telecom werken we beter en efficiënter. Maar er is ook een keerzijde: de afhankelijkheid groeit. De grote afhankelijk en de ‘het zit allemaal wel goed’-gedachte kunnen grote gevolgen hebben bij een stroomstoring of cyberaanval. Gelukkig zien steeds meer organisaties het belang van een goede voorbereiding op een uitval van telecom. Want hoewel Nederland een van de meest betrouwbare telecomvoorzieningen ter wereld heeft, kan het ook in ons land gebeuren dat de telecommunicatie uitvalt. En dan?

Het programma Telekwetsbaarheid helpt organisaties maatregelen te treffen tegen de gevolgen van telecomuitval. Met praktische instrumenten – denk aan een stappenplan en checklists – ontdekken organisaties waar de risico’s van telecomuitval liggen en de manieren waarop ze deze kunnen beperken.

Pilotprojecten

Leren van de sector, leren met de sector en kennis opdoen: dat waren de redenen voor het uitvoeren van pilotprojecten bij organisaties uit verschillende sectoren. Het hogere doel was na te gaan hoe we de hele sector weerbaar maken tegen uitval van telecom. In 2018 zijn pilotprojecten afgerond in de sectoren zorg, procesindustrie, energie en transport & logistiek. Meer weten? Bekijk de projecten op onze website.

Vijfstappenplan Uitval Telecom

Samen met de pilotorganisaties ontwikkelde Agentschap Telecom het vijfstappenplan Uitval Telecom. De eerste stap gaat over bewustwording creëren in de organisatie, want beseffen we wel hoe groot de gevolgen van telecomuitval zijn? Door de verdere stappen van de handleiding te volgen, maakt de organisatie zich weerbaar tegen een uitval van telecommunicatie.

Doe de Quickscan

In 2018 werd de Quickscan Uitval Telecom ontwikkeld. Na het invullen van de quickscan weten organisaties hoe goed ze zijn voorbereid op uitval van telecom en wat ze kunnen doen om zich nog beter voor te bereiden. Agentschap Telecom gebruikt de quickscan ook om inzicht te krijgen in de staat van weerbaarheid van organisaties in Nederland en als benchmark voor verschillende sectoren. Weten hoe uw organisatie ervoor staat? Doe zelf de Quickscan!

Serious game voor gemeenten

Het is leuker dan een presentatie, training of workshop, maar minstens zo effectief: de serious game Uitval van Telecom. Het spelen van het spel laat de risico’s en gevolgen zien van een telecomuitval binnen de eigen gemeentelijke organisatie. Want hoe registreer je aangiften van geboortes zonder telecom? Eind 2018 had gemeente IJsselstein de primeur. In 2019 stellen we de serious game beschikbaar voor alle gemeenten.

Handige toolkit

Agentschap Telecom ontwikkelde ook de toolkit Uitval Telecom. De kit bevat praktische instrumenten om risico’s te ontdekken en de gevolgen van een uitval te beperken. Van eenvoudige checklists om te snel zien waar de belangrijkste risico’s liggen, tot software waarmee organisaties helemaal klaar zijn voor de toekomst. Zowel grote als kleine organisaties kunnen de instrumenten uit de toolkit gebruiken. Dat kan nu al, maar samen met brancheorganisaties zijn we volop bezig de aanpak en de instrumenten op maat te maken voor verschillende branches.

Een succesvol symposium

Het symposium ‘Opstap naar Weerbaarheid in een digitale samenleving’ in november 2018 was een mijlpaal van het programma Telekwetsbaarheid. Met ruim 120 aanwezigen uit verschillende branches en een grote verscheidenheid aan organisaties, was het symposium een groot succes. Het symposium gaf een extra impuls aan brancheorganisaties om met onze instrumenten aan de slag te gaan.

Het onderwerp Telekwetsbaarheid werd door het symposium definitief op de kaart gezet. In 2019 gaat Agentschap Telecom door op de ingeslagen weg. Net als in 2018, zoeken we ook dit jaar weer de samenwerking op met brancheorganisaties en kennisinstituten, om zo telekwetsbaarheid onder de aandacht te brengen bij hun achterban.