“Vanaf het allereerste begin beseften we dat frequenties essentieel zouden zijn voor onze business case. Daarom hadden we onze eerste vergunningsaanvraag al de deur uit, voordat we feitelijk startten met ons bedrijf.” 

Coen Janssen, medeoprichter Hiber
Coen Janssen, medeoprichter Hiber

Coen Janssen is medeoprichter van Hiber. ‘Pioniers van de 21e eeuw’, noemen de medewerkers van het bedrijf zich, en ‘baanbrekend op het gebied van mobiele communicatie via satellieten’. Met behulp van modems die verbinding maken met satellieten, brengt Hiber connectiviteit in gebieden waar geen GSM-dekking is. En dat is in 90% van de wereld het geval.   

Sinds eind 2018 heeft Hiber twee satellieten in de ruimte. Die zijn tegenwoordig een stuk kleiner dan voorheen: ongeveer zo groot als een schoenendoos. De satellieten vliegen zo’n zestien keer per dag over de polen en twee maal per dag over de evenaar. Op die momenten maken ze contact met de sensoren op aarde. Die sensoren staan bijvoorbeeld bij grote graansilo’s om de voorraad door te geven of op goederenwagons om hun locatie te kunnen volgen. Ze worden ook gebruikt in de landbouw om de bodemgesteldheid te meten, om op basis daarvan de grond te irrigeren of te bemesten. Maar de toepassingen beperken zich niet tot het vasteland. Zo zijn boeien op zee met sensoren uitgerust om zeestromen te monitoren, zodat de scheepvaart daar rekening mee kan houden.

Janssen: “Agentschap Telecom werkt heel voortvarend mee aan onze ambitieuze plannen. Het agentschap onderkent het economische belang van ruimtevaart en weet ook dat ruimtevaarttechniek uiteindelijk vaak mooie, nieuwe maatschappelijke toepassingen oplevert. Het lukte ons om binnen een week onze aanvraag gereed te hebben. Daar konden we vervolgens mee naar de ITU voor de internationale afstemming. Een half jaar later stonden we vooraan in de rij ten opzichte van de competitie op dit gebied. Een uitzonderlijke positie en milestone voor Nederland.“

"Want dit is nog maar het begin"

“De samenwerking met het agentschap ervaren we als erg prettig. Het agentschap beschikt over veel expertise op het gebied van frequentieplanning en de internationale coördinatie daarvan. Voor ons als bedrijf is dat uiterst waardevol. De samenwerking zal de komende jaren nog verder intensiveren. Want dit is nog maar het begin, zo is onze overtuiging. Op korte termijn willen we namelijk meer satellieten lanceren om op langere termijn ons beoogde Internet of Things satellietnetwerk van minstens 50 satellieten te kunnen realiseren.”