Heijmans Infra is een van de grote grondroerders in Nederland. René Frinks is commercieel manager bij Heijmans kabel en leidingsystemen.

René Frinks is commercieel manager bij Heijmans kabel en leidingsystemen.

"Ik maak me al jaren sterk voor het terugdringen van het aantal graafschades. Die verantwoordelijkheid nemen wij binnen het bedrijf heel serieus. We kijken bijvoorbeeld heel goed welke graafprocessen we kunnen integreren en hoe we beter kunnen samen werken. Zowel binnen de eigen organisatie als met andere  betrokkenen en met Agentschap Telecom."

"Het is druk onder de grond en als je als grondroerder je werk goed wil doen dan moet je elkaar in de keten opzoeken."

"Samenwerken is een sleutelwoord" stelt Frinks. "Het is druk onder de grond en als je als grondroerder je werk goed wil doen dan moet je elkaar in de keten opzoeken. Je wil van netbeheerders weten welke belangen voor hen spelen, je wil van opdrachtgevers weten hoe ze risico's inschatten en welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Als iedere partner in de keten zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en de samenwerking zoekt dan werken we samen aan een veilige werkomgeving."

"We zijn erg te spreken over de relatie met Agentschap Telecom. In ons streven om ons werk iedere dag zo goed mogelijk te doen, zoeken we regelmatig contact met AT. Zo zien de inspecteurs van AT wat grondroerders doen om graafschades te voorkomen en waar ze tegenaan lopen. Ze kunnen eerder en nauwkeuriger sturen. Op die manier levert ook AT een bijdrage in de preventie van schades."

Het gaat allemaal om draagvlak en gedragsverandering. Op papier zijn alle partijen in de graafketen het al helemaal met elkaar eens. Er is een goed proces ingericht met de KLIC en de CROW500 helpt bij de uitvoering van werkzaamheden. Wat we nu met z'n allen moeten doen is elkaar vroeg en regelmatig opzoeken. De opdrachtgever, de netbeheerder en de grondroerder moeten elkaar weten te vinden. Regelmatig met elkaar overleggen om problemen te signaleren en oplossingen samen te ontwikkelen en implementeren. Daar wordt iedere partij beter van.

"De opdrachtgever, de netbeheerder en de grondroerder moeten elkaar weten te vinden."

Agentschap Telecom heeft de afgelopen jaren zichtbaar zijn voorbeeld- en regierol gepakt. Niet direct optreden als politieagent maar uitleggen hoe de spelregels in elkaar zitten. En dat helpt. Nu moeten wij als partijen in de keten daar wel goed gevolg aan geven. Goed opdrachtgeverschap, zorgvuldig databeheer, elkaar vroeg en vaak opzoeken, en samen kennis ontwikkelen en delen. Zo zorgen we er samen voor dat we veilig graven.

"Als grondroerder kom je aan de eigendommen van een ander. Daar wil je zorgvuldig mee omgaan. En ik wil het veilig hebben voor mijn collega's. Iedere graafschade die niet plaatsvindt, is winst. We zijn met gevaarlijke werk bezig. Die bewustwording moet in de hele keten verbeteren. Want de grondroerder die letterlijk met z'n poten in de klei staat, moet 's avonds wel thuiskomen. En de netwerken waar hij aan werkt moeten het allemaal blijven doen."