Nederland is ‘digitaal wakker’. Dat stelt Agentschap Telecom in het jaarbericht van 2019, de Staat van de Ether. Er is een breed besef dat digitalisering een fundamentele impact op het dagelijks leven heeft. En een overtuiging dat die invloed de komende jaren verder zal toenemen. Dat bleek in 2019 en is nu extra zichtbaar met de maatregelen als gevolg van de huidige coronacrisis. De afhankelijkheid van veilige, betrouwbare en continu beschikbare netwerken komt meer dan ooit aan de oppervlakte. 

Daardoor ontstaan nieuwe vraagstukken met betrekking tot afhankelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid en privacy voor burgers en bedrijven. Als voorbeeld daarvan benoemt Agentschap Telecom het toezicht op clouddienstverleners. Directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk daarover: “Het belang van de cloud voor onze digitale infrastructuur is  enorm. Ik pleit daarom voor proactief toezicht op clouddienstverlening. Net zoals dat bij andere essentiële diensten gebeurt.”

Bekijk het Jaarbericht 2019

Beeldtekst: Jaarbericht Agentschap Telecom. ‘Staat van de Ether 2019’ Angeline van Dijk – directeur – hoofdinspecteur: Er zijn zeventien miljoen Nederlanders die storingsvrij, 24/7, gebruik willen maken van hun mobiele apparatuur. Evenzo zijn er ook industrieën, transportsector, energiesector, de zorg, de ziekenhuizen, online leren; de digitale infrastructuur is de aorta waarop de Nederlandse samenleving functioneert. Het is rand voorwaardelijk voor economische groei en innovatie. Wij van Agentschap Telecom zijnde spelverdeler van dat digitale netwerk. Wij zorgen voor een goede verdeling van de frequentieruimte, zorgen dat het digitale netwerk beschikbaar is, dat er continuïteit is en dat men het veilig kan gebruiken. In 2019 hebben wij een aantal belangrijke onderzoeken gedaan zoals; de bereikbaarheid van het noodnummer 112 tijdens grote evenementen. Verder hebben we apparatuur getest op veiligheid voor de consument. Ook zijn we druk bezig geweest met de voorbereiding van de uitrol van het 5G-netwerk in Nederland. Wij zorgen voor de metingen en de verdeling van de frequentie sharing. Ik wil graag onze partners en stakeholders in de telecomsector en in de IT-branche bedanken voor het overeind houden van dit netwerk in deze hele bijzondere tijden. Beeldtekst: Jaarbericht lezen? https://magazines.agentschaptelecom.nl/jaarbericht2019