“Hiep, hiep, hoera!”. Vol trots laat Bas zijn verjaardagscadeau aan zijn klasgenootjes zien: een smartphone. “Yes, dan kunnen we vanmiddag gamen”, roept Jasper. “Laten we een selfie maken en naar je oma in Frankrijk sturen”, zegt Anne. Superleuk natuurlijk, maar hoe werkt zo’n smartphone nu eigenlijk? Het Antennebureau stelt lesmateriaal beschikbaar waarmee basisschoolleerkrachten deze vraag samen met Bas, Jasper en Anne kunnen beantwoorden.

Kinderen weten niet beter

Kinderen groeien op in een wereld waarin ze bijna altijd en overal online kunnen zijn met hun smartphone. Ze weten niet beter. Het gebruik van een smartphone is vanzelfsprekend, net als drinkwater, gas en elektriciteit. Op basisscholen zijn er lessen over de laatste drie basisvoorzieningen - over online zijn met je mobiel niet. Best gek toch? Je gebruikt bijna dagelijks je smartphone waar jij maar wilt, maar je weet niet precies hoe het werkt.

Meisje achter tablet in lokaal

Een basisschoolles ‘Hoe werkt de smartphone’

Het lesmateriaal van het Antennebureau laat basisschoolleerlingen ontdekken hoe het kan dat ze bijna altijd en overal met hun mobiel berichtjes, foto’s en filmpjes kunnen versturen en ontvangen. Zij leren dat hiervoor antennes nodig zijn én ze ervaren hoe deze antennes werken. Op een leuke manier, met proefjes, spelletjes en een filmpje. Aan de hand van de lesbrief kan een leerkracht de les zelf geven, maar het Antennebureau kan op verzoek ook een gastles verzorgen.

Met de mobiele telefoon als voorbeeld maken de kinderen op een speelse manier kennis met de basisprincipes van natuurkunde en de technologie waar alle mobiele apparaten gebruik van maakt - nu en in de toekomst. Zo krijgen kinderen op jonge leeftijd basiskennis van iets wat zij als vanzelfsprekend beschouwen. Met de lesbrief speelt Het Antennebureau in op de verplichting voor basisscholen om vanaf 2020 Wetenschap en Techniek structureel op te nemen in het onderwijsaanbod. Zij hoopt met het lesmateriaal ‘Hoe werkt de smartphone’ basisscholen hierin te kunnen ondersteunen.  

Test de lesbrief mee!

Op dit moment testen we de lesbrief. Leerkrachten kijken ernaar, gebruiken het in de les en geven feedback. Wilt u de lesbrief ook testen? Graag! U kunt de lesbrief opvragen door een e-mail te sturen naar info@antennebureau.nl.