Het staat velen nog helder op het netvlies. De legendarische overwinning van Max Verstappen in Zandvoort. De Formule 1 – na 36 jaar weer terug in Nederland - was een van de grootste evenementen in ons land vorig jaar. Agentschap Telecom speelde een cruciale rol in het verzorgen van veilige verbindingen, zowel binnen als buiten het circuit. Hiervoor werkten we samen met de ministeries van Defensie en Justitie & Veiligheid.

Feilloze verbindingen

Patrick Visser is inspecteur Veiligheid bij Agentschap Telecom. Hij was contactpersoon voor de samenwerking met beide ministeries rondom het evenement: “Bij de Formule 1 heb je voor korte tijd heel veel ruimte in het spectrum nodig, zodat alle betrokkenen op het circuit een feilloze verbinding hebben. Want de renstallen willen permanente lijntjes voor spraak en heel veel data.
En journalisten gebruiken tegenwoordig ook geen kabeltjes en snoertjes meer, maar sturen al het beeld en geluid via de ether van A naar B. Het ging in Zandvoort om honderden extra verbindingen, die het stuk voor stuk gegarandeerd goed moesten doen. Een enorme, maar superleuke klus.
Met medewerking van het ministerie van Defensie hebben we het spectrum vrijgespeeld. En om die bereikbaarheid goed te monitoren, hebben we samenwerking gezocht met de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) van het ministerie van Justitie & Veiligheid.”

Commandowagen

Dienst Vervoer & Ondersteuning heeft een mobiele commandowagen. Die zorgt ervoor dat ook op locatie prima gewerkt kan worden. Agentschap Telecom heeft de commandowagen ingericht als mobiel monitoringstation. Patrick Visser: “We hadden ter plekke alles bij de hand om real time het hele spectrum te overzien en in te grijpen bij verstoringen. En de wagen was tegelijkertijd ook ons kantoor, waar we apparatuur van allerlei partijen konden controleren en keuren.’’

Over de inrichting van de mobiele commandowagen zegt Patrick: “Hij heeft de faciliteiten van ons eigen kantoor in Amersfoort. Goede werkplekken, voldoende grote beeldschermen en ruimte voor controlewerkzaamheden. En de wagen heeft de mogelijkheid om er eenvoudig programmatuur en apparatuur in aan te brengen, zodat hij geschikt is voor ons werk. Echt een uitkomst. Het heeft ons werk een stuk makkelijker gemaakt en soepeler laten verlopen. En zo konden wij het hele Formule 1-weekend 24/7 beschikbaar zijn.”

Agentschap Telecom en DV&O over samenwerking

“DV&O en Agentschap Telecom hadden een prima samenwerking bij de Formule 1. We zorgden voor een vlekkeloos en veilig evenement. Veiligheid doe je samen!”, aldus Erik de Borst, Algemeen directeur Dienst Vervoer & Ondersteuning, ministerie van Justitie & Veiligheid.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur Agentschap Telecom, reageert: “Samenwerking is nou juist wat Agentschap Telecom wil uitbreiden. Er zijn meer onderwerpen waarop we elkaar kunnen versterken. DV&O kan ons helpen bij het opsporen van illegale zendapparatuur en wij kunnen adviseren over het gebruik van drones.”

Formule 1 auto van Max Verstappen

Bereikbaarheidsonderzoek 112

Monitoring van het spectrum is geen makkelijke taak als het op één plek ineens zo druk is, en er zoveel capaciteit nodig is. Naast de Formule 1-drukte, wilden we natuurlijk dat de directe omgeving van het circuit nergens last van had. Wie daar woont of werkt, moet ook onder die unieke omstandigheden gewoon kunnen bellen en mailen. En – heel belangrijk - 112 kunnen bereiken als dat nodig is. Ook dat heeft AT goed georganiseerd.

Visser licht toe: “Tijdens het raceweekend hebben we een bereikbaarheidsonderzoek voor 112 uitgevoerd. We wilden namelijk zeker weten dat de enorme drukte op het circuit geen veiligheidsgevolgen had voor de mensen en bedrijven op en rond het circuit. En ook die bereikbaarheid was gelukkig uitstekend.”

Meer weten?

Bekijk het uitgebreide jaarbericht over 2021