Graafschades zorgen jaarlijks voor kosten en irritatie. Daarom stelde Agentschap Telecom in november 2019 samen met de hele graafketen een heldere deadline vast: op 1 januari 2022 is de graafketen CROW500-proof. Daardoor zijn vermijdbare graafschades verleden tijd. De zekerheid van levering van gas, water, elektriciteit en data stijgt en de veiligheid wordt vergroot. De sector – vertegenwoordigd door het Kabel en Leiding Overleg (KLO) – beloofde zich hard te maken voor die ambitie. Agentschap Telecom beloofde ondersteuning. Daarom faciliteren wij in november vijf webinars.

November webinarmaand

De webinars gaan over verschillende aspecten van het graafproces. De inhoud is gebaseerd op wensen die voortkomen uit eigen onderzoek en uit een eerder gehouden enquête onder KAM-functionarissen (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu) van bedrijven uit de graafsector. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Webinar 1 - De eis voorzorgsmaatregel: wat moet je vooraf doen om veilig te graven
  • Webinar 2 - Opdrachtgeven en de CROW 500: hoe zorgt een opdrachtgever ervoor dat de grondroerder een goede graafopdracht krijgt
  • Webinar 3 - Werkinstructie aan het graafteam: hoe geef je een heldere vertaling van de afspraken
  • Webinar 4 - Werken met vectorinformatie op de graaflocatie: nauwkeuriger en veiliger werken met nieuwe informatie
  • Webinar 5 - Lokalisering van en graven nabij kabels en leidingen: de puntjes op de i

Medewerkers uit de graafsector ontvangen binnenkort een uitnodiging om zich aan te melden voor een of meer webinars.

Robert-Jan Looijmans, teamleider Toezicht Zorgvuldig Graven bij Agentschap Telecom, heeft eerder al gesteld dat veilig graven begint bij goede vakkennis. “Alleen met vakkennis kun je weten of je iets goed doet. We merken dat er over sommige onderwerpen nog veel vragen zijn. Daarom faciliteren wij deze webinars. We geven vaklui uit de sector de gelegenheid om hun kennis te delen. De webinars zijn later ook nog terug te kijken via onze website. Zo dragen wij als Agentschap Telecom ons steentje bij en helpen de sector de eigen verantwoordelijkheid goed op te pakken.”

kabels wibon

De klok tikt af

Op de site van het Kabel en Leiding Overleg (KLO) staat een klok die de tijd tot aan de deadline van 1 januari 2022 aangeeft. Er zijn nog zo’n 450 dagen te gaan. Het afgelopen jaar heeft het KLO onder andere gebruikt om door voorlichting, het vertellen van verhalen en voorbeelden uit de media de aandacht voor veilig graven te vergroten. Ook wordt er hard gewerkt aan een eenvoudige tool die helpt bij het inrichten van het zorgvuldig graafproces. En op 9 juni is het programma 'Graafketen Nederland CROW500-proof’ gelanceerd. De sector is onderweg naar de finish en doet zijn uiterste best het aantal vermijdbare graafschades naar nul terug te dringen.