Ben je net lekker aan het lezen, begint de verlichting ineens te knipperen. Je draait aan de dimmer en de lamp brandt iets harder of zachter. Niet veel later hoor je een zoemend geluid.

Merendeel ledlampen voldoet aan technische eisen

Al eerder schreven we over de start van ons onderzoek naar ledlampen en de hinder die kan ontstaan door ledverlichting die stoort. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn bekend. In totaal testte Agentschap Telecom 44 ledlampen voor huis-tuin-en-keukengebruik. De onderzochte lampen, die verschillen in merk, wattage, prijs en dimbaarheid, komen van verschillende verkopers. Bijna alle onderzochte lampen doorstonden de storingstest. Daar worden we als toezichthouder heel blij van. De drie lampen die wel storing kunnen veroorzaken zijn ondertussen uit de handel genomen. In het rapport leest u welke lampen dat zijn. Met de uitkomsten kunt u als consument een goede keuze maken als u een ledlamp koopt.

Meting van een ledlamp in de kooi van Faraday bij Agentschap Telecom
Van de 44 lampen zijn 34 lampen gemeten in ons eigen testlaboratorium.
Meting van een ledlamp in de kooi van Faraday bij de DEKRA
Tien lampen zijn gemeten door de Dekra. Op beide foto's ziet u een testopstelling.

Storing door onjuiste dimmer bij ledlamp

Toch zijn er situaties denkbaar waarin de ledlampen wel storen.

Storingen komen vooral voor bij dimbare ledlampen die de oude dimbare halogeenlampen vervangen

Want heeft u ook wel eens gehad dat uw lamp flikkert of zoemt en gebruikt u een dimmer? Dan kan het volgende aan de hand zijn. De meeste dimmers thuis zijn geschikt voor gloei- of halogeenverlichting. Deze dimmers zijn niet geschikt voor ledlampen. Een dimbare ledlamp werkt namelijk alleen goed met een leddimmer. Dat komt omdat het vermogen van een dimmer voor gloei- of halogeenverlichting vaak te hoog is voor het geringe vermogen wat de ledlamp nodig heeft.

Koopt u een dimbare ledlamp dan raden wij u aan om ook een leddimmer aan te schaffen. Zo voorkomt u storingen in uw eigen apparatuur en in apparatuur van anderen. Een brommende zoemende lamp kan namelijk niet alleen uw leesplezier verstoren, maar ook het signaal van de televisie, radio of wifi. Daarnaast gaat de lamp langer mee met een leddimmer. Want een onjuist geïnstalleerde ledlamp gaat nou eenmaal sneller stuk.

Agentschap Telecom richt zich nu op ledlampen die op schepen gebruikt worden. Binnenkort starten we met onderzoek naar maritieme ledverlichting vanwege de mogelijke verstoring van maritieme communicatie.

Tips om storingen te voorkomen én op te lossen

Heeft u last van storingen in huis? Kijk dan ook eens op onze pagina met tips om storingen te voorkomen én op te lossen . Daar vindt u ook meer informatie voor een juiste installatie van uw ledlampen.