Eens per vier jaar komen alle overheden, en veel telecomoperators, satellietorganisaties, wetenschappers en andere belanghebbenden op het gebied van radiofrequenties en regelgeving samen op de Wereld Radiocommunicatie Conferentie (WRC). Afgelopen november waren enkele duizenden deelnemers uit de hele wereld aanwezig op de WRC-19 in het Egyptische Sharm el Sheik. Agentschap Telecom was met meerdere collega’s goed vertegenwoordigd in de Nederlandse delegatie; zij konden concluderen dat de WRC-19 voor ons land goed heeft uitgepakt.  

De World Radio Conference vindt plaats onder de vlag van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), een speciaal onderdeel van de Verenigde Naties. Op dit grootschalige internationale forum worden overeenkomsten gesloten over de wereldwijde en regionale bestemmingen van frequenties en satellietbanen. Die afspraken zijn nodig om ervoor te zorgen dat mobiele telefoons overal ter wereld werken en dat bijvoorbeeld boordcomputers in vliegtuigen elkaar niet storen. Daarnaast is de WRC een trendsettend platform voor toekomstige technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie, omroep, ruimtevaart, maritieme en satellietcommunicatie.
Deelname aan de WRC gaat per land en vraagt de nodige voorbereiding en samenwerking. In Nederland gebeurt dat onder de verantwoordelijkheid van de ‘Nationale Voorbereidingscommissie WRC-2019’ die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende departementen en van betrokken belanghebbenden, zoals bedrijven en wetenschappelijke organisaties.

Logo WRC

Enkele memorabele resultaten van de WRC-19

  • Voor de mobiele service providers (zoals in Nederland Vodafone, KPN, en T-Mobile) is het van groot belang te weten dat voor de toekomstige verdere implementatie van 5G de frequentiebanden 24.25-27.5 GHz, 37-43.5 GHz en 66-71 GHz op wereldwijde basis zijn geïdentificeerd.
  • Voor enkele van onze kleinere satellietoperators zijn goede afspraken gemaakt over  toekomstig gebruik van enkele voor hen cruciale frequentiebanden, bv. voor de band 399.9 – 400.05 MHz en in de 17 en 27 GHz band. Voor de betrokken partijen betekent dit dat zij verder kunnen werken aan de uitrol van hun satellietnetwerk.
  • Voor een Nederlandse fabrikant/leverancier van kleine pico/nano-satellieten zijn goede werkafspraken gemaakt over toekomstig gebruik van voor hen bruikbare frequentiebanden voor de besturing, telemetrie en locatiebepaling van hun satellieten. Verder is de regelgeving voor kortdurende ruimtemissies sterk vereenvoudigd.
  • Voor de maritieme sector kunnen prima resultaten gemeld worden over frequentiegebruik van autonome maritieme radiotoepassingen, zoals voor Man-over-Boord-apparaten (MOB).  Ook zijn er afspraken gemaakt voor de toekomstige implementatie van het maritieme VHF Data Exchange System.
  • Voor maritiem Nederland ook van belang is dat voor satellietbedrijf Iridium de 1621.35 – 1626.5 MHz band is aangewezen. Iridium kan binnenkort als tweede provider naast INMARSAT zogenaamde GMDSS-diensten (nood-, spoed en veiligheid) aanbieden. Tegelijkertijd zijn harde limieten overeengekomen voor de bescherming van de radioastronomie in de naastgelegen banden.
  • Voor wat betreft toekomstig gebruik van Wireless Access Systems/Radio Location Area Networks (denk aan routers en WiFi) is in band 5150-5250 MHz ruimte gemaakt.
  • Voor zogenoemde ESIM’s (Earth Stations In Motion) - dit zijn mobiele satellietgrondstations op schepen, vliegtuigen en treinen - is technische en procedurele regelgeving overeengekomen die tot een veel eenvoudiger wereldwijde uitrol van dit soort systemen leidt. De satellietoperators zijn erg content met deze uitkomst omdat deze dienst een voor hen belangrijke inkomstenbron zal gaan vormen.
  • Tot slot heeft Nederland enkele voor ons land belangrijke onderwerpen kunnen agenderen voor de volgende Wereld Radio Conferentie over 4 jaar (WRC-23). Voorbeelden hiervan zijn de review van de UHF band 470 – 960 MHz, spectrum voor smalbandige non-GSO toepassingen en regeling van de condities voor de operationalisering van sub-orbital vehicles (m.n. van belang voor Curaçao). Een succes waar de Nederlandse delegatie flink haar best voor heeft gedaan.
Groepsfoto van de aanwezigen tijdens de WRC 2019