Zijn digitale ontwikkelingen als Internet of Things (IoT) en 5G een kans of een bedreiging voor de continuïteit van bedrijfsprocessen? Hoe omarm je als organisatie innovatie en blijf je tegelijkertijd digitaal weerbaar? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens het succesvol verlopen symposium ‘ Opstap naar Weerbaarheid’ dat Agentschap Telecom op 7 november organiseerde.
Het symposium stond in het teken van de continuïteit en digitale weerbaarheid van organisaties. Samen met de deelnemers werd onderzocht hoe kansen kunnen worden benut in de digitale samenleving zonder de digitale bedreigingen en digitale veiligheid uit het oog te verliezen. Zo’n 120 managers en senior specialisten die verantwoordelijk zijn voor telecommunicatiediensten, informatiebeveiliging, bedrijfscontinuïteit of facilitaire dienstverlening waren aanwezig in Soesterberg.
Het verslag
Het veelzijdige programma bestond uit een ochtenddeel met sprekers die deelnemers vanuit de praktijk meenamen in de mogelijkheden van de digitale ontwikkelingen. ’s Middags konden deelnemers kiezen uit een aantal interessante workshops op het gebied innovatie, digitale weerbaarheid en telecommunicatie. De dag werd afgesloten met een heuse ‘battle’. Hieronder een korte impressie van de plenaire sessies en de afsluitende verantwoordelijkheidsbattle. Meer weten? Lees het volledige verslag van het symposium.
Peter Rake – ‘5G gaat ons werk veranderen’
Na een welkom door dagvoorzitter Stefan Wijers volgde een interview met Peter Rake. Peter is programmamanager van de 5Groningen proeftuin en is bovendien verkozen tot beste ICT- en Telecommanager van 2019. Aan de hand van legio voorbeelden beschreef hij de voordelen van 5G en de nieuwe mogelijkheden die het biedt voor onder andere schonere landbouw, innovatievere zorg en veiliger transport. 5G is niet alleen een technische innovatie, maar zal ook de manier waarop we werken totaal veranderen.
Paul Havinga - ‘Slimme sensorsystemen voor een weerbare samenleving’
De tweede spreker was Paul Havinga, Director Science bij TNO - unit ICT en hoogleraar Pervasive Systems op de afdeling Informatica aan de Universiteit Twente. Hij betoogde dat moderne sensortechnologie grote kansen biedt voor de wetenschap en gaf veel voorbeelden van innovaties die door 5G mogelijk worden gemaakt. Van een slimme trouwring, die een dag van tevoren trilt om aan te geven dat het weer tijd is om bloemen te kopen, tot energiezuinige sensoren op treinwagons, waarmee het slijten van de lagers kan worden gedetecteerd en spoedreparaties kunnen worden voorkomen.
Henk van Raan – ‘De Johan Cruijff ArenA: het stadion van de toekomst’
De Johan Cruijf ArenA is veel meer dan alleen een voetbalstadion. De ArenA is een van de grootste en meest moderne evenementenlocaties van ons land. De technologie die nodig is om al die veelal grote evenementen in goede banen te leiden, is enorm. Henk van Raan is Chief Innovation Officer/Managing Director Amsterdam Energy ArenA vertelde de aanwezigen hoe innovatie daarbij centraal staat. Namelijk in nauwe samenwerking met burgers en bedrijven en op een wijze die bijdraagt aan milieu- en klimaatbescherming.
Battle: wie is verantwoordelijk voor continuïteit?
Na verschillende workshops met thema’s als innovatie, digitale weerbaarheid en telecommunicatie werden de tegengestelde belangen aan het eind van de dag fictief op scherp gezet in de verantwoordelijkheidsbattle. Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor bedrijfscontinuïteit: de overheid, de ICT-sector of de bedrijven zelf? Na scherpe pitches van Michel Verhagen (Digital Trust Center), Lotte de Bruijn (NLdigital) en Angeline van Dijk (Agentschap Telecom) werd geconcludeerd dat de oplossing uiteindelijk niet ligt in gedeelde verantwoordelijkheid, maar in het verdelen van verantwoordelijkheden (‘wie doet welk deel’), waarbij voortdurende samenwerking noodzakelijk is.