Agentschap Telecom beperkt zich niet tot de aarde, maar zet zich ook in voor ruimtevaartactiviteiten. Hiber is hier een mooi voorbeeld van. Dit Nationale Icoon bouwt aan een netwerk van kleine satellieten, die samen wereldwijde dekking bieden voor Internet of Things (IoT) en Machine-to-Machine (M2M) connectiviteit. Er cirkelen nu vier ‘kunstmaantjes’ rond voor dit netwerk, waarvan de laatste twee in januari en maart 2021 werden gelanceerd. Agentschap Telecom regelde voor alle satellieten de voorzieningen: denk aan een vergunning, veiligheid, frequentierechten en de baanposities in de ruimte.  

Overal ter wereld internet

Hiber biedt met de satellieten IoT en M2M verbindingen aan op plekken waar geen wifi- of mobiel netwerk is - dat is in 90% van het totale aardoppervlakte het geval. Via het satellietnetwerk kunnen sensoren in afgelegen gebieden data naar andere Hiber-satellieten versturen. Daarmee houden bedrijven dingen op afstand in de gaten. Denk aan een sensor in Afrikaans landbouwgebied, die de bodemgesteldheid doorgeeft, zodat boeren nauwkeurig kunnen irrigeren, oogsten en bemesten.
De voedselproductie krijgt hierdoor een flinke boost! Er zijn nog vele andere maatschappelijke toepassingen mogelijk met deze Internet of Things verbinding. Zoals het bestrijden van klimaatverandering. De dienst van Hiber is betaalbaar en energiezuinig: daarmee maakt het bedrijf tracking, tracing en monitoring voor een brede doelgroep toegankelijk.   

Veilige ruimtetoepassingen

Agentschap Telecom juicht dit soort innovaties toe en spant zich maximaal in voor Hiber. Naast het verlenen van een ruimtevaartvergunning, hebben we op internationaal niveau de baanpositie en frequentierechten geregeld voor de Hiber-satellieten. Alleen nationale overheden mogen namelijk internationaal afspraken maken over activiteiten in de ruimte. We zijn ook toezichthouder op de Wet ruimtevaartactiviteiten. Dit betekent dat Agentschap Telecom ervoor zorgt dat de activiteiten van Hiber onder Nederlandse wetgeving veilig plaatsvinden. Op die manier voorkomen we dat er schade ontstaat in de ruimte en op aarde.

Intensievere samenwerking

In maart 2021 heeft Hiber 26 miljoen euro aan investeringen opgehaald om haar satellietnetwerk verder uit te breiden. Er komen - afhankelijk van de vraag - zo’n 18 tot 48 satellieten, die 24 uur per dag wereldwijde dekking bieden voor IoT en M2M connectiviteit. De bedoeling is om afgelegen delen in de wereld intensiever te bedekken dan steden en dichtbevolkte gebieden.
Door deze plannen zal de samenwerking tussen Hiber en Agentschap Telecom in de toekomst nog hechter worden. Wij zorgen dat het bedrijf alle mogelijkheden krijgt om haar satellietnetwerk naar een nóg hoger niveau te tillen, want we bieden ruim baan voor de innovatieve satelliet.

Meer weten?

Lees meer over ruimtevaartactiviteiten en satellieten. Of bekijk het hele jaarbericht 2020.