U heeft het misschien wel eens gezien op een product: de CE-markering. Het geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet op gebied van veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Het staat ook vaak op elektronische apparatuur, zoals smartphones of verlichting. Dan geeft het aan dat het apparaat veilig is om te gebruiken, en dat het geen storing veroorzaakt op andere apparaten. Zodat de babyfoon blijft werken als u uw slimme verlichting bedient. En uw securitycamera het ook blijft doen tijdens het opladen van uw telefoon. 

De verwachting is dat de Europese Commissie in het najaar van 2021 gaat besluiten dat digitale veiligheid ook onderdeel moet zijn van de eisen die de CE-markering aan een apparaat stelt. Na een overgangstijd van (naar verwachting) twee jaar gaat dit in. De aanwezigheid van de markering betekent vanaf dan dat het apparaat ook aan de digitale veiligheidseisen moet voldoen. En dus dat het voldoende beschermd is tegen hacking of andere criminele activiteiten. Dat is een belangrijke stap voor het vergroten van de digitale veiligheid in ons land.Vooruitlopend op het Europese besluit publiceerde Agentschap Telecom in augustus 2020 acht simpele eisen die de veiligheid van slimme apparatuur sterk kunnen verbeteren en beval fabrikanten aan die te gebruiken bij de productie. Desalniettemin is het belangrijk dat consumenten zelf ook alert blijven op de veiligheid van hun huishoudelijke apparaten. Op de website van Agentschap Telecom staan handige tips voor een betere beveiliging van slimme apparaten.

Meer lezen?

Bekijk het volledige jaarbericht 2020