Een aangetekende e-mail, kan dat? Ja zeker! En sterker nog: tegenwoordig kun je e-mails zelfs voorzien van een handtekening met een hoog betrouwbaarheidsniveau. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is altijd rechtsgeldig. En gekwalificeerde vertrouwensdiensten zijn minstens net zo veilig als de fysieke tegenhanger. Want online correspondentie en transacties moeten veilig zijn. Agentschap Telecom ziet daarop toe.

eIDAS

Sinds 2017 is Agentschap Telecom namelijk toezichthouder op eIDAS. Dit is een Europese verordening die regelt dat er betrouwbare diensten komen voor digitale correspondentie, online transacties en handtekeningen via internet. Die maken het makkelijker en veiliger om online zaken te doen in binnen- en buitenland. De mogelijkheden zijn er om formele correspondentie elektronisch af te handelen. Handig, veilig en een stuk efficiënter dan per post.

Bewijs van verzending

Wie op zoek is naar een bewijs van verzending en ontvangst van een document heeft nu de mogelijkheid correspondentie aangetekend te verzenden. Daarmee is een elektronisch document beschermd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Ook is het mogelijk een tijdsstempel mee te sturen met een document. Dat kan belangrijk zijn als er sprake is van tijdslimieten, zoals bij aanbestedingsprocedures, subsidieaanvragen en belastingaangiftes.

Namens Nederland houdt Agentschap Telecom toezicht op gekwalificeerde aanbieders van dergelijke vertrouwensdiensten. Dat geeft u de zekerheid om digitaal veilig zaken te kunnen doen.