Vanaf 1 januari 2020 vinden er wijzigingen plaats in de frequenties voor draadloze microfoons en UHF-omroepbanden. Dit is het gevolg van de bestemmingswijziging van de 700 MHz band. Deze wijziging is nodig omdat er meer frequentie-ruimte beschikbaar moet komen voor mobiele netwerken.

Het kan zijn dat sommige draadloze microfoons het straks niet meer doen op de kanalen waarop ze nu zijn afgestemd.

De 700 MHz band krijgt per 1 januari 2020 de bestemming ‘mobiele communicatie’. Deze band wordt ingezet voor mobiele breedband voor smartphones, tablets, laptops, enzovoorts. De verandering geldt voor heel Europa. Het gevolg kan zijn dat sommige draadloze microfoons het straks niet meer doen op de kanalen waarop ze nu zijn afgestemd.

Maakt u gebruik van (een) draadloze microfoon(s) bijvoorbeeld in een bandje of voor het toespreken van een groep mensen, dan wilt u natuurlijk graag weten of uw apparatuur het in 2020 nog doet. Of bent u van plan een draadloze microfoon aan te schaffen? Check dan eerst even of het apparaat het in 2020 nog doet. Daarvoor kunt u terecht op onze site. Daar vindt u ook de applicatie ‘Microfoonbanden’. Hiermee kunt u achterhalen welke frequenties u kunt gebruiken op een bepaalde locatie in Nederland.

In de handleiding van uw apparatuur of via de leverancier kunt u achterhalen op welke frequenties uw apparatuur afgestemd kan worden.