Dit artikel hoort bij: Ontwikkelingen in de ether 1

Energiemeters op recreatieparken

Plattegrond recreatiepark Beekbergen

Energiemeters, zoals elektriciteitsmeters en gasmeters, moeten voor de energieleverancier maar ook voor de afnemer betrouwbaar werken. Dat geldt ook voor meters die op een recreatiepark gebruikt worden voor het verrekenen van energie. Is een meter geijkt en verzegeld dan voldoet deze aan de Metrologiewet.

Onze afdeling Metrologie en Waarborg heeft in 2018 ruim 350 recreatieparken gecontroleerd. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk, waar let de inspecteur op en wat vindt een parkeigenaar ervan? Tijdens een controle bij Recreatiepark Beekbergen leggen inspecteur Rob Groot Wassink en parkbeheerder Piet Toxopeus het één en ander uit.

Rob: ’Staan er op het park bijvoorbeeld stacaravans, chalets, bungalows of recreatiewoningen waar de ondernemer elektriciteit en /of aardgas aan (door) levert en de klanten betalen per kilowattuur (kWh) of per ‘kuub’ (m3), dan valt dit recreatienet onder de Metrologiewet. Elke aansluiting heeft dan een aparte gas- en/of elektriciteitsmeter nodig die voldoet aan de Metrologiewet.’

Man die op straat werkt aan een elektriciteitskast
Man die op straat werkt aan een elektriciteitskast
Man die op straat werkt aan een elektriciteitskast

Piet: ‘Wij hebben zo’n net. Bij ons betalen de klanten een voorschot op basis van verbruik uit het verleden. Net als thuis eigenlijk. Daarom hebben onze nieuwe woningen ook goedgekeurde meters. Dat is ook verplicht want anders mogen we het niet doorberekenen aan de klant.’

Rob: ‘Breng je een vast bedrag in rekening dan hoeft de gas- of elektriciteitsmeter niet aan de Metrologiewet te voldoen. Het zit wat dat betreft best wel ingewikkeld in elkaar. Omdat het verbruik op de parken groot is door bijvoorbeeld airco’s of kachels is een all-in prijs niet altijd de beste oplossing. Wat we nog wel tegenkomen, is dat bijvoorbeeld de eerste paar honderd kilowatt gratis is. Of we zien tien plekken met maar één meter en dan delen ze het verbruik.‘

Piet: ‘Hier draait alles op eigen meters. We maken natuurlijk kosten voor de aanleg van de nieuwe infrastructuur, maar het is ook in ons belang dat alles goed is. Een meter op zich is niet zo duur. Die zijn ongeveer 180 euro per stuk, maar een complete kast inclusief het instaleren kost ongeveer 10000 euro. Daar zitten dan tien aansluitingen op. Ondergronds leggen we ook alles opnieuw aan. Want heb je een park wat door de jaren heen steeds groter wordt dan wil je niet weten wat je onder de grond aantreft. Allerlei kabels die doorgelust zijn van chalet naar chalet. Normaal gesproken ben ik een dag of twee bezig om alle meterstanden op te nemen. Maar vanwege al dat doorlussen ben ik de eerste keer wel vier weken bezig geweest. Want welke meter hoort nu bij welk chalet? Nee, dan kan je gelijk beter ondergronds ook alles vervangen.

‘Het oudere deel van ons park is nog niet helemaal op orde. Ongeveer 80 woningen zitten nog op oude kasten en oude meters aangesloten, maar we zijn druk bezig om alles te vervangen. Over twee jaar zijn wij helemaal klaar.’

Vervallen en afgekeurde elektriciteitsmeter op straat binnenkant
Vervallen en afgekeurde elektriciteitsmeter op straat binnenkant

Rob: ‘Waarschijnlijk zijn dit oude AEG meters die vroeger in het net hebben gezeten. Deze meters zijn opgekocht door een derde partij , gereviseerd en weer op de markt gebracht. Ze zijn niet verzegeld en er zit geen ijkmerk op. Bij dit type meter zie je het ijkmerk normaal gesproken op de voorkant staan. Omdat er geen ijkmerk en verzegeling aanwezig is voldoet deze meter niet aan de Metrologiewet.’

Piet: ‘Van dit soort meters word ik ook niet meer vrolijk. Wij hebben nog drie van deze kasten op het park staan.'

Man die op straat werkt aan een elektriciteitskast
Inspecteur Rob Groot Wassink controleert de meters
elektriciteitskast binnenkant op straat

Piet: ‘Dit zijn de onze kasten van het gas, elektra en cai.’

Rob: ‘Dit type zit tussen de nieuwe en de oude meters in. Ik laat de kast altijd wel even openmaken. Dat is ook voor de veiligheid. Bij deze meters zit het keurmerk aan de zijkant.’

Elektriciteitsmeter met veel snoeren
Telefoon van dichtbij

Rob: ‘Kom ik op een park dan kies ik willekeurig een aantal kasten uit. In dit geval zijn de onderste in deze kast de meters. Twaalf in totaal. Wat er nou van belang is voor ons is het ijkmerk. Het ijkmerk zit hier op de zijkant van de meter. Bij dit type zijn 9 van de 10 meters gekeurd. Dat komt ook omdat het verschil in prijs tussen een gekeurde en een ongekeurde meter maar een paar euro is. En een meter hoeft niet opnieuw gekeurd te worden. Eén keer gekeurd is altijd gekeurd. De markering CE M17 0402 is in dit geval het ijkmerk. De M is standaard en cijfer 17 is het bouwjaar, 0402 is het notified body nummer. Een notified body is een instantie die beoordeelt of een product aan de wet voldoet en toegelaten kan worden, anders mag het niet verkocht worden. Voor deze elektriciteitsmeters zit een scherm zodat je niet direct bij de stroom voerende delen komt en ze zijn van binnen verzegeld.’

Telraam van een gasmeter

Rob: ‘Bij deze gasmeter staat het ijkmerk op de voorkant boven het telraam. CE M17 0071. Deze meter is ook verzegeld. Is een meter verzegeld en heeft deze een ijkmerk dan voldoet deze formeel aan de wet en hoef ik verder niets meer te zien. Normaal gesproken verzegelt het energiebedrijf ook nog de uitgaande kant van de gasmeter, maar omdat deze kast afgesloten is hoeft dat niet.’

Piet: ‘Bij het plaatsen van de nieuwe kasten, wist onze installateur precies waar wij aan moesten voldoen. Daarnaast ontvingen we ook informatie van de Recron, de brancheorganisatie voor recreatieondernemers.'

Meter

Rob: ‘Tijdens dit project zijn we heel wat verschillende meters tegengekomen. Van oude muntmeters tot meters met verschillende ijkmerken of meters waarbij vroeger het ijkmerk in een metalen plaatje gedrukt is.'

Piet: ‘Wij hebben niet eerder controle gehad, maar ik schrok er niet van. Er zijn altijd dingen die wij over het hoofd zien, daarom vinden we controles ook belangrijk…en een extra paar ogen die even meekijken zijn altijd welkom.’

Rob: ‘En als de resultaten van alle controles straks uitgewerkt en geanalyseerd zijn, bespreken we de uitkomsten met de direct belanghebbenden. Vanuit een publiek/maatschappelijk oogpunt is het belangrijk dat als er een verrekening van energie via een meter plaatsvindt, de meter aan de Metrologiewet voldoet. Dat geeft iedereen de garantie dat de meter goed werkt en dus goed meet.’