Welke antennes zijn er zoal en waar worden ze voor gebruikt? Op de vernieuwde website van het Antennebureau lees je er alles over en zie je waar ze staan in Nederland. Ook vind je er wat de regels voor plaatsing zijn. Nieuw is een speciale pagina met handreikingen voor gemeenten.

Printscreen van de websitehomepage van antennebureau.nl

Soorten antennes en hoe ze werken

Antennes zetten elektrische signalen om in elektromagnetische velden: onzichtbare golven door de lucht. Daarmee kunnen ze informatie zenden en ontvangen. Denk aan de antenne van je smartphone of laptop die contact maakt met de antenne van je router of zendmast van de netwerken voor mobiele telefoons. Op de Antennebureausite staat van de meest voorkomende antennes uitgelegd hoe ze werken.

Lees meer bij Antennes en techniek

Collage van verschillende soorten antennes

Jong geleerd...

Voor basisscholieren die de techniek van antennes interessant vinden, is er uitleg in tekst en beeld om te gebruiken voor een spreekbeurt of werkstuk. Hoe kan het bijvoorbeeld dat je kunt internetten op een mobieltje, tablet of laptop?

Locaties en plaatsing van antennes

Waar staan antennes en zendmasten precies? Op de Antennebureau-site staat het allemaal uitgelegd. Op dit moment staan in Nederland bijvoorbeeld 45.165 antenne-installaties voor mobiele communicatie.

Straling en gezondheid

Hoe het zit met elektromagnetische straling en effecten op de gezondheid lees je er ook. Kijk bij Straling en gezondheid.

Handige tool voor gemeenten

Werk je voor een gemeente? Nieuw op de website is het gedeelte speciaal voor medewerkers van gemeenten. Met tips en handreikingen, voorbeeldbrieven voor bijvoorbeeld een aankondiging van een zendmast, tips over voorlichtingsbijeenkomsten en nog veel meer. Handig en nuttig, want inwoners verwachten in de eerste plaats informatie van de gemeente als er een zendmast komt.

Neem een kijkje op de site.

Tips voor verbetering?

Mist u informatie, heeft u een vraag of een tip voor de redactie? Geef het door aan de redactie van het Antennebureau.

Over het Antennebureau

Het Antennebureau is het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie.