Om videoproductiebedrijven en omroepen bij het gebruik van mobiele cameraverbindingen meer de ruimte te geven, heeft Agentschap Telecom een boekingssysteem ontwikkeld. In dit systeem kunnen videoproductiebedrijven en omroepen zelf zien welke frequenties op welke data beschikbaar zijn. Deze frequenties kunnen ze dan reserveren voor bijvoorbeeld evenementen waar ze willen gaan filmen.
Stel, je bent als omroep bij de finish van een grote wielerronde of voor een nieuwsitem aan het filmen en je kan je live-beelden niet versturen naar de studio. Of je krijgt geen of een slecht beeld. Deze niet-werkbare situaties ontstaan als een ander al op dezelfde frequentie zit. Een aantal commerciële videoproductiebedrijven en regionale omroepen gaven in 2014 aan dat ze last ondervonden van drukte in de frequentieband 2300-2400 MHz. Om ervoor te zorgen dat de beschikbare frequentieruimte in deze band beter verdeeld wordt, heeft Agentschap Telecom een systeem laten ontwikkelen waarin de omroepen zelf frequenties kunnen reserveren voor het gebruik van deze frequentieband. Je kan het vergelijken met een boekingssysteem voor hotels.
LSA
De frequentieband 2300-2400 MHz, die onder andere gebruikt wordt voor het versturen van mobiele videobeelden, krijgt steeds meer gebruikers. Deze frequentieband heeft maar een beperkte ruimte. Om het gebruik efficiënter te verdelen heeft Agentschap Telecom voor een deel van de band het boekingssysteem LSA gemaakt. De afkorting LSA staat voor Licensed Shared Access.
Boekingssysteem testen
Renate van der Kamp (specialist Netwerken) vertelt meer over dit boekingssysteem. Renate: ‘We testen een jaar hoe de omroepen het gebruik van de frequentieruimte reserveren. Toen dit systeem er nog niet was, moesten omroepen het gebruik van frequenties onderling op locatie coördineren en dan waren ze te laat om maatregelen te nemen. Met het boekingssysteem kunnen ze zelf kijken wat er beschikbaar is en deze frequenties meteen reserveren. Daarnaast kunnen ze in een wachtrij geplaatst worden als een frequentie op een bepaalde datum al door een ander gereserveerd is. Dan krijgen ze een seintje als een andere omroep zich af heeft gemeld. Of ze kunnen via het systeem 48 uur van tevoren zien welke partij er op die datum gereserveerd heeft. Hierdoor kunnen ze onderling nog kijken of er iets te regelen valt en ze bijvoorbeeld even tussendoor kunnen.'
De meeste reacties van de omroepen die het systeem testen zijn positief. ‘We organiseren om de 3 maanden een bijeenkomst om te horen hoe het gaat. Ook laten we ze dan weten welke wijzigingen we in het systeem hebben aangebracht’, legt Renate uit.
Toekomst mobiele videoverbindingen
Het boekingssysteem is een eerste stap om frequentieruimte efficiënter te verdelen. Naar verwachting wordt LSA de komende jaren uitgebreid naar andere frequentiebanden en andere doelgroepen. Renate: ‘We testen dit boekingssysteem nog tot 1 november 2017. Daarna gaan we kijken hoe we dit systeem nog beter kunnen maken naar aanleiding van de ervaringen van de gebruikers. In de toekomst zou het zomaar kunnen dat omroepen hun beelden via machine to machine-communicatie gaan versturen. Dit betekent dat de camera automatisch via het LSA-systeem een beschikbare frequentie zoekt en de beelden naar de studio stuurt. Een andere mogelijkheid is dat beelden via het internet of 4G/5G verstuurd worden. Maar tot dat moment kunnen omroepen gebruikmaken van ons boekingssysteem.’