Naast de ruim 2,1 miljoen mensen die zondagavond 16 juli naar het openingsduel duel tussen Oranje en Noorwegen keken, volgden ook onze collega’s van Agentschap Telecom (AT) vol spanning de wedstrijd. Tot en met 6 augustus zorgen zij ervoor dat wij met zijn allen ongestoord de wedstrijden op televisie kunnen zien.

Een groot sportevenement is altijd een hele uitdaging voor AT. In de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen was de belangstelling voor frequenties opvallend groot. Tientallen partijen meldden zich voor maar liefst 100 vergunningen voor het gebruik van draadloze camera’s en portofoons. Deze partijen, waaronder media en omroepen uit 16 landen, hebben 800 extra frequenties nodig voor hun uitzendingen en draadloze verbindingen.

Storingskans verkleinen

Zitten er veel frequentiegebruikers in een relatief klein gebied, zoals in en om een stadion, dan is er een grotere kans op storing. Dit weten we uit ervaring bij eerdere sportevenementen. Daarom maken de AT-collega's op verzoek van organisaties (of op eigen initiatief) vooraf een risicoanalyse.

Reporter die verslag doet van een wedstrijd
Neem nu een verslaggever in het stadion. Deze maakt gebruik van een draadloze microfoon. Het signaal van deze microfoon gaat via een draadloze camera naar de satellietwagen. Vanuit deze wagen gaat het signaal vervolgens verder via een satellietverbinding naar de studio. Daar worden beeld en geluid bij elkaar geplaatst. Met regieaanwijzingen voor de verslaggever en aanwijzingen voor de cameraman gaat het signaal vervolgens retour. Elk deel van deze draadloze verbindingen heeft frequentieruimte nodig.

Om dit evenement zo efficiënt en soepel mogelijk te laten verlopen, maken de media gebruik van een omroepwagen van het NOB. Deze wagen zorgt ervoor dat de diverse binnen- en buitenlandse omroepen de gewenste beelden krijgen. De unit staat op de omroep-compound (een klein afgeschermd deel van de parkeerplaats waar alle omroepauto’s met de mobiele studio’s en regieruimtes staan). Buitenlandse omroepen kunnen daar voor hun land ook specifieke uitzendingen maken. Dat laatste gebeurt uiteraard op ad-hoc basis omdat het niet altijd te voorspellen is hoe het toernooi verloopt. Want hoe anders ziet een uitzending eruit als een team verliest of wint en daarmee doorgaat naar een volgende ronde? Enkele uren voor de wedstrijd begint, zijn er AT-inspecteurs aanwezig. Zij monitoren het frequentiegebruik aan de hand van de afgegeven vergunningen en bezoeken de partijen voordat de wedstrijden beginnen. Zo blijft het aantal verstoringen tot een minimum beperkt.

De omroepcompound op de parkeerplaats. Hier staan alle omroep auto’s met de mobiele studio’s en regieruimtes.
Mediacompound naast het Willem II-stadion in Tilburg.

Omdat er in verschillende stadions gespeeld wordt, is het meer dynamisch dan normaal. Elke avond begint iedereen na het begin van de tweede helft al met het afbouwen van de mediacompound. Om deze de volgende dag weer op te bouwen in een ander stadion.  Iedere speeldag wordt er in twee stadions gespeeld. Er worden zeven stadions gebruikt, verdeeld over het hele land. Dat betekent dat de inspecteurs steeds meeverhuizen.

Na dit kampioenschap staat het volgende evenement al op het programma, het EK hockey voor heren en dames. Op deze manier zijn de toezichthouders van Agentschap Telecom bij veel landelijke evenementen aanwezig.