Dit artikel hoort bij: Ontwikkelingen in de ether 1

Bent u al vaarklaar?

Zeilboot op het water en een molen op de achtergrond

Wat u moet weten voordat u het water op gaat

De zon laat zich zien en de temperatuur stijgt. Het is tijd om het water op te gaan. Inspecteur Wim van Hoek van Agentschap Telecom legt uit wat u moet regelen en waar u op moet letten voordat u voor uw plezier gaat varen.

Man achter de computer in een controlekamer
Inspecteur Wim van Hoek

Wim van Hoek werkt ruim 30 jaar als inspecteur bij Agentschap Telecom. Op de onlangs gehouden HISWA heeft Van Hoek gesprekken gevoerd met verschillende bezoekers. Agentschap Telecom stond hier samen met andere diensten en instanties, waaronder Rijkswaterstaat en de Nederlandse kustwacht. In dit artikel geeft Van Hoek antwoord op een aantal vragen die gesteld zijn door de bezoekers van de HISWA.

Wat is het belang van een marifoon?

Via een marifoon legt u contact met andere vaarweggebruikers en walstations (bijvoorbeeld verkeersbegeleidingsstations en de kustwacht). Ook ontvangt u eenvoudig weerberichten, stormwaarschuwingen en berichten die van belang zijn voor de navigatie aan boord. Zo heeft u altijd contact met iemand die zich in uw directe omgeving bevindt.

Welke zaken moet ik regelen?

Als u een marifoon aan boord heeft, moet u een aantal zaken geregeld hebben. Ieder apparaat (marifoon, portofoon, AIS, EPIRB et cetera) waar een identificatie aan gekoppeld is, moet u registreren bij Agentschap Telecom. Voordat u zich registreert moet u een bedieningscertificaat hebben. Hiervoor moet u examen doen. Na registratie ontvangt u van Agentschap Telecom de bij uw vaartuig verleende identificatie(s).

Waarom is het belangrijk om een identificatie te hebben?

De aan u toegewezen unieke identificatiecodes (ATIS en MMSI) moet u in uw apparatuur programmeren. Een juiste programmering van deze codes kan van groot belang, zelfs van levensbelang, zijn tijdens calamiteiten. Onder andere het kustwachtcentrum en verkeersbegeleiders op verkeersposten weten zo door wie zij worden opgeroepen. Kortom: een juiste programmering verhoogt uw veiligheid.

Logo van wie ben jij campagne met een zeilboot getekend

Heeft u de juiste identificaties geprogrammeerd?

Wat is een ATIS-code?

ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System. Marifoons en portofoons die op de (ruime) binnenwateren, waaronder het IJsselmeer en ook de Waddenzee, worden gebruikt, moeten de toegewezen ATIS-code (radioroepnaam) uitzenden. Verkeersposten, hulpdiensten en brug- en sluismedewerkers kunnen zo zien door wie zij worden opgeroepen. Ook in het geval van storingen en calamiteiten kan met behulp van ATIS een schip worden geĆÆdentificeerd.

Wat is een MMSI-code?

Een MMSI (Maritime Mobile Service Identity) is een uniek nummer van negen cijfers dat wordt gebruikt om een schip te identificeren. De MMSI moet worden geprogrammeerd in noodradiobakens (Epirbs), maritieme radiozendapparaten geschikt voor DSC (Digital Selective Calling) en AIS (Automatic Identification System). Dat helpt om opsporings- en reddingsacties snel en efficiƫnt te laten verlopen. De MMSI is vergelijkbaar met ATIS. In principe was ATIS voor binnenvaart en MMSI voor de zeevaart. Met de komst van AIS zal de MMSI ook worden gebruikt voor de binnen- en recreatievaart.

Hoe kan ik controleren of de identificatie goed is geprogrammeerd?

De geprogrammeerde identificatiecode van moderne marifoons/portofoons kunt u vaak zelf controleren. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje. Ook kunnen medewerkers van verkeersposten en van de meeste grote sluizen op afstand uw ATIS-code en MMSI uitlezen.

Voor de juiste programmering van het noodradiobaken kunt u terecht bij een leverancier of installateur. Uiteraard kunt u bij de leverancier of installateur ook de ATIS-code en de in de DSC-apparatuur ingevoerde MMSI laten controleren.

Een AIS-transponder moet naast een correcte MMSI ook de juiste scheepsnaam en radioroepnaam

uitzenden. Als een AIS-transponder niet met de juiste gegevens is geprogrammeerd, kan dit verwarring veroorzaken. Laat u uw maritieme radiozendapparatuur programmeren of resetten? Neem dan uw registratie mee naar de winkel.

Wat gebeurt er als ik mijn identificatiecode niet goed heb ingesteld?

Als door een toezichthouder wordt vastgesteld dat er een onjuiste identificatie wordt gebruikt, kan een sanctie worden opgelegd. Zorg er dus voor dat de identificaties correct zijn geprogrammeerd. Onjuiste programmering kan ten koste gaan van uw veiligheid.